Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta introducerades i mars 2012 och var vid lansering tillverkarens snabbaste bil någonsin. Den har sedan dess hyllats av kritiker och vunnit bland annat Top Gears “Supercar of the year 2012”, samt International Engine of the Year Awards i kategorin “Best Performance Engine” och i “Above 4-litre”. F12 är tillverkarens vassaste grand tourer där hög prestanda kombineras med italiensk design och lyx – en Ferrari helt enkelt.

Under huven hittar du en 6,3 liters V12-motor som ger hela 740 hästkrafter och ett vridmoment på 690 Nm. Detta går till en sjuväxlad dubbelkopplingslåda, där all kraft levereras till bakhjulen och gör att spurten från 0-100 km/h går på korta 3,1 sekunder, medan 0-200 km/h endast tar 8,5 sekunder. Med en toppfart som enligt Ferrari är över 340 km/h, är det den snabbaste bilen i tillverkarens flotta utöver supersportbilen LaFerrari. Vikten på 1 525 kg är fördelad 46 % fram och 54 % bak, och det råder ingen tvekan om att bilen kan prestera på vägarna.

I sitt test från 2012 lyfter Top Gear bland annat hur enkelt det är att få tillgång till motorns effekt, och att bilen inte är svår att köra, trots sina 740 hästkrafter som går rakt till bakhjulen. Den jämförs med den tidigare Ferrari 599 som var riktigt bra på vägarna om du var en erfaren förare, medan F12 är mer förlåtande. Man fortsätter med att påpeka hur finslipad bilen är, där styrning, bromsar, växellåda och gasen gör precis vad du väntar dig. Ett annat test av F12berlinetta menar på att bilen gör sig lika bra i snäva svängar i stan såväl som på kurvor uppe i bergen. På ratten finner du även en inställning som enkelt låter dig ställa in körprogram beroende på vilka förhållanden du kör under.

Trots sin imponerande prestanda och goda vägegenskaper är Ferrari F12 en relativt praktisk bil. Bagageutrymmet är på 320 liter och kan ökas upp till 500 liter, inte dåligt för en sportbil. Inne i bilen finner du även en del förvaringsutrymme, och till och med mugghållare! Designen på bilen är även det sista som sviker. Fronten på F12 ger den en rejält elegant look, och baktill är den minst lika stilig. Samtidigt ger bilen i sin helhet ett väldigt sportigt intryck, och man ser direkt att den blandar design och aerodynamik i hög grad. Speciellt snyggt är de funktionella luftgenomsugen bakom framdäcken som tillsammans med den långa huven och slimmade profilen ger F12 ett riktigt unikt utseende.

Ferrari F12berlinetta är trots sina imponerande siffror och attributer en bil som kan köras varje dag. Det är Ferrarin som kanske inte är lika hård mot vägarna som en 458, men den sitter bekvämt på vägen samtidigt som den kan ge dig full tillgång till all sin kraft utan att tveka. Det här är en bil som tar in det bästa av flera världar. Man har inte bara kombinerat hög prestanda och goda vägegenskaper med en utomstående design, F12berlinetta är också lyxig såväl som praktisk – ett lyckat tillskott till Ferraris bilflotta helt enkelt.